KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? KPSS puanı nasıl hesaplanır? KPSS baraj puanı kaç? İşte 1 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı ile ilgili bütün detaylar!
KPSS Baraj Puanı Kaç?
Ölçe, Seçme ve yerleştire Merkezi, yani ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve gerçekleştirilme tarihi 1 Ağustos 2021 olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) bugün itibari ile gerçekleştirildi. Bugün gerçekleştirilen oturumlar ise A Grubu ve Öğretmenlik ( Eğitim Bilimleri) olarak yapıldı.
KPSS puan hesaplama üzerine arayışlara girilmesine sebep olan Kamu Personeli Seçme Sınavı, 1 Ağustos 10:15 tarihinde gerçekleştirildi. İlk oturum olan bu sınavda adaylara toplam 120 adet soru soruldu. Genel Yetenek – Genel Kültür sorularını kapsana bu oturum için öğrencilere toplam 130 dakika süre verildi.
KPSS Puan Hesaplama Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?
Sınavda yer alan her testin kendi içerisinde bir değerlendirmesi mevcut. Kendi içerisinde teste bağlı olarak değişkenlik gösteren bu sınavda aynı zamanda 4 yanlış bir doğruyu götürüyor. Bu sayede öğrencilerin ve sınava giren katılımcıların bilinçli bir sınav süreci geçirmeleri mümkün kılınıyor. Bu sayede öğrencilerin ham puanlarının bulunması sağlanıyor. Ancak söz konusu puan hesaplama süreci bunun ile de sınırlı kalmıyor. Çünkü KPSS katılımcıları bir de standart sapma kavramı ile karşı karşıya kalıyor.
KPSS P1 Puan Hesaplama
KPSS testlerinin her birinin kendi içerisinde çeşitli şekillerde hesaplandığı yukarıda dile getirilmiştir. KPSS P1 için işleyiş ise şu şekildedir; bu puan türü için Genel Yetenek testinin etki oranı %70’tir. Genel Kültür Testi’nin etki oranı ise %30 dolaylarındadır. Bunun için genel yetenek testinin 0.7 ile, genel kültür testinin ise 0.3 ile çarpılması yeterlidir.
KPSS P2 Hesaplama
P2 puan türünü hesaplanma yöntemi, P1’e göre farklıdır. Bu puan türünde Genel Yetenek testinin etki oranı %60’tır. Genel Kültür testinin etki oranı ise %40 dolaylarındadır. Bunun için çarpılması gereken kat sayıları 0.6 ve 0.4 şeklindedir.
KPSS P3 Hesaplama
P3, KPSS puan hesaplama sürecinde en dengeli olan puan türüdür. Bunun için Genel yetenek etki oranı %50, Genel Kültür etki oranı da aynı şekilde %50’dir. Bu sebeple her iki test de son derece önemlidir.