Memleket Partisi Genel Başkanvekili Gaye Usluer, Memleket Partisi Genel Merkezi’nde gündemi değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, “Bugün yaşadıklarımız; enflasyon, istikrarsızlaşma, yargıya güvenin kaybolması demokrasi sorunudur.” Dedi. Usluer konuşmasına şöyle devam etti.
DEMOKRATİK LAİK SOSYAL HUKUK DEVLETİNİ YENİDEN TESİS EDECEĞİZ
“Demokratik, laik, sosyal, hukuk devletini yeniden tesis edeceğiz. 17 Mayıs’ta partimizin 1. yaş gününü kutladık. Türkiye’nin dört bir yanından örgütlerimiz, partililerimiz kendi olanaklarıyla Ankara’ya geldiler. Ata’mızın huzurunda bir kez daha söz verdik. “Demokratik, laik, sosyal, hukuk devletini yeniden tesis edeceğiz.” Aynı inanç ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.
YARGIYA GÜVENİN KAYBOLMASI DEMOKRASİ SORUNUDUR
Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken, 14 Temmuz 1996 günü Milliyet Gazetesi’nde çıkan Nilgün Cerrahoğlu imzalı söyleşide “Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz” ve “Demokrasi amaç değil araçtır” demişti. Bugün yaşadıklarımız; enflasyon, istikrarsızlaşma, yargıya güvenin kaybolması demokrasi sorunudur.
TOPLUMSAL İTTİFAKIN ORTAK ÇEŞMESİ DEMOKRASİ OLMALIDIR
Bu ülkede yaşayan herkesin ortak talebi belli. İhtiyacımız olan demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin bir an önce tesisi. İhtiyacımız olan küçük hesapların bir kenara bırakılıp ülkenin bu iktidardan kurtarılması gerekiyor. Bunun için toplumsal ittifakın ortak şemsiyesi “demokrasi” olacak. Demokratik sistemin sadece oy vermekten ibaret olmadığından hemfikiriz. Vergilerle oluşturulan ulusal bütçenin şeffaflığını, hesap verilebilirliği ve hakikati sorgulama bilinci olmadan demokrasi olmaz. Bağımsız yargı ve hukukun üstünlüğü ilkesi, denetlenebilirlik, yurttaş bilincinde gerçeği sorgulamak, çok partili hayat, örgütlenme özgürlüğü, laiklik, ekonomik ve sosyal adalet, eğitim seviyesi de demokratik hayatın ortak bileşenleri. Biri eksikse demokrasi olmaz.
SORUN ÇIKARANLARLA DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETENLERLE BİRLİKTE OLACAĞIZ
Ekonomik ve siyasal tüm sorunların birbirine geçtiği yerde doğru planlama ile öncelikleri saptamamız gerekiyor. Soru “Gemiye kim kaptanlık yapacak?” kadar basit değil.
Tek bir alana odaklanmak, çözüm dosyalarında eksik saptamalara yol açar. Mademki, kardeşlik, özgürlük ve eşitlik konusunda hepimizi hemfikiriz. Mademki, çoğunluk değil, çoğulculuk istiyoruz. Mademki, farklı fikirlere olanak açan demokratik yönetim istiyoruz. Sorun çıkaranlarla değil, çözüm üretenlerle birlikte olacağız.
SİZE SÖZ BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ
Umut var mı, var. Umut hepimiziz. Umut sistemi değiştirmekte. Umut sistemi yeniden inşa etmekte. Bertol Brecht’in dediği gibi “Savaşanlar kaybedebilir, savaşmayan zaten kaybetmiştir.” Size söz, birlikte değiştireceğiz!”