EğitimSon Dakika

YÖK Atlas Tercih Robotu Nedir? Ne İşe Yarar?

Bugün itibari ile ÖSYM tarafından YKS sonuçları açıklandı. Kimi öğrenci beklediği sonucu alarak fazlasıyla sevindi, kimi ise ne yazık ki beklediği başarıyı elde edemedi. Ancak bu durum, öğrencileri doğrudan YÖK Atlas tercih robotu uygulamasına yönlendirdi. Peki YÖK atlas tercih robotu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Açılımı Yükseköğretim Kurulu olan YÖK tarafından geliştirilen ve 2016 yılından bu yana öğrencilerin hizmetine sunulan atlas, öğrencilerin üniversite tercihi konusunda bilinçli kararlar vermeleri amacı ile geliştirilmiş olan bir uygulamadır. Özellikle üniversite tercih dönemlerinde kendisine büyük bir kullanıcı kitlesi bulan bu uygulamanın üniversite tercihleri üzerindeki soru işaretlerini büyük oranda giderdiğini söylemek mümkündür.

YÖK Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK Atlas Tercih Robotu

Öncelikle üniversite seç yazan kutucuğa istene üniversitenin ismi girilir. Bu söz konusu üniversitede var olan lisans, ön lisans bölümlerinin listesine ulaşılmasını mümkün kılar. Ardından öğrenciler program se kutucuğuna gider. Burada ise ilgi duydukları bölümleri, meslekleri yazar. Bunun üzerine söz konusu bölümün bulunduğu üniversitelerin her birinin görülmesi mümkün kılınır.

Genel olarak tercih dönemlerinde yönlendirme almak amacı ile kullanılan bu uygulama, aynı zamanda içerisinde birçok modül de bulundurur. YÖK atlas tercih robotu kapsamında Lisans / Ön Lisans tercih robotu üzerinden bölümler incelenebilir. Ardından Mezun başarı atlası, üniversitelerimiz, tercih listem, net sihirbazı gibi kategoriler değerlendirilerek hem yol haritası oluşturulup hem de gerekli motivasyon sağlanabilir.

Lisans Atlası

Öncelikle söylemek gerekir ki söz konusu yazılım kesinlikle bir tercih robotu değildir. Yalnızca YÖK tarafından derlenmiş olan bilgileri içermekte, bu çerçevede güçlü bir referans kaynak olma özelliğini elinde bulundurmaktadır.

Lisans atlasının kullanılabilmesi için iki temel yol vardır. İlki “üniversite seç” butonuna tıklayıp ilgi duyulan üniversitenin bölümlerini incelemektir. İkincisi ise “program seç” butonuna tıklayarak istenen mesleğin ve bölümün hangi üniversitelerde var olduğunu görmektir.

YÖK atlas tercih robotu sayesinde öğrencilerin hem tercih süreci ile ilgili endişe, korku ve heyecanlarını yendiklerini; hem de tercih süreci ile ilgili gerekli bilgi seviyesine ulaşarak hata marjını mümkün oldukça düşürdüklerini söylemek mümkündür.

İlgili Makaleler

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu