Ara

“CIIE, dışa açılmanın en güçlü sesi oldu”

5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) 5-10 Kasım tarihleri arasında Shanghai’da  düzenlenecek. Dünyanın ilk ulusal düzeydeki ithalat fuarı ...
Facebook
Twitter
LinkedIn
  1. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) 5-10 Kasım tarihleri arasında Shanghai’da  düzenlenecek. Dünyanın ilk ulusal düzeydeki ithalat fuarı olan CIIE, 2018’de ilk kez düzenlenmesinden bu yana uluslararası satın alma, yatırım teşviki, kültürel ve beşeri değişim, dışa açılma ve iş birliği dahil dört platformdan oluşuyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bu akşam video konferans yoluyla Shanghai’da düzenlenen 5. Çin İthalat Fuarı’nın açılış törenine katılarak (CIIE) “Dışa Açılan ve Refah Bir Güzel Geleceği Yaratalım” temalı bir konuşma yaptı.

Xi,   “Dışa açılım, insan uygarlığının ilerletilmesi için önemli bir itici güçtür ve dünya refahı ve gelişiminin mutlak bir kanalıdır. Günümüzde yüzyılda görülmemiş büyük değişimler hız kazanıyor, küresel ekonomik toparlanma için motivasyon yetersizdir. Dışa açılıma dayanılarak kalkınmada çekilen zorlukların giderilmesi, iş birliği güçlerinin biriktirilmesi, inovasyonun ilerletilmesi, mutluluğun paylaşılmasının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca ekonomik küreselleşme sürekli ilerletilerek dünya ülkelerinin kalkınma motivasyonunun güçlendirilmesi, gelişme sonuçlarının daha fazla ve daha adil bir şekilde dünya ülkelerine kavuşturulması gerekiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in dünya ülkeleriyle birlikte gerçek çok taraflılığı uygulayarak dışa açılmada daha fazla konsensüsü biriktireceğini ve küresel ekonomik gelişimlerde karşılaşılan zorluklar ve meydan okumaların üstesinden gelip dışa açılımın küresel kalkınmaya yeni ve parlak bir geleceği yaratmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Xi Jinping, daha önceki CIIE’lerin açılış törenlerinde yaptığı konuşmalarda dışa açılmanın genişletilmesi, iş birliği ve kazan-kazan ilkesine vurgu yaparak el ele verip ileriye adım atma çağrısında bulunmuştu. Xi’nin konuşmalarında “dışa açılma” ifadesi 100’den fazla kez kullanıldı.

  1. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın merkezi olan Shanghai Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi çiçeklerle süsleniyor

Cumhurbaşkanı Xi, Kasım 2018’de düzenlenen ilk CIIE’de “Çin’in üst düzey dışa açılımı genişletme kararlılığı değişmeyecek, kalkınma fırsatlarını dünyayla paylaşma kararlılığı değişmeyecek ve ekonomik küreselleşmeyi daha açık, kapsayıcı, dengeli ve kazan-kazan yönüne doğru ilerletme kararlılığı değişmeyecek.” taahhüdünde bulundu. 

Çin’in pazarını içtenlikle diğer ülkelere açtığına da değinen Xi, CIIE’nin her yıl yüksek seviyeli ve verimli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

 “Hiç kimse ileriye doğru akan büyük nehrin momentumunu durduramaz.”

Xi, 2019 yılında ikinci CIIE sırasında “küreselleşmeden uzaklaşma”yı isteyen bazı seslere karşı, hiçbir ülkenin dünya ekonomik kalkınmasında karşılaşılan sorunları tek başına çözemeyeceğine dikkat çekti.   Ekonominin küreselleşmesini akan büyük nehirlere benzeten Xi, küreselleşmenin tarihsel bir eğilim olduğunu ifade etti.

Yangtze, Nil, Amazon ve Tuna nehirlerinin gece gündüz durmadan aktığına değinen Xi, bazı geri dalgalar olsa da ve birçok akarsu ve resif olacak olsa da, hiç kimsenin akan büyük nehrin momentumunu durduramayacağını dile getirdi.

2019’daki 2. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın ekipman sergi alanında, bir Japon motor şirketi otomobil üreten robotlarını sergiliyor.

“Birbirimizden şüphelenmek yerine birbirimize güvenmeliyiz”

 COVID-19 salgını 2020 yılında bütün dünyaya yayıldı. Buna rağmen üçüncü Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) öngörülen tarihte düzenlendi. Bir milyar 400 milyon nüfusa ve 400 milyondan fazla orta gelirli kesime sahip süper büyük bir iç piyasaya, her yıl yurtdışından 2.5 trilyon ABD Doları değerinde mal ve hizmet ürünleri ithal ediliyor. Bütün bunlar, Çin’in çekiciliği ve özgüvenini oluşturuyor.

2020 yılında düzenlenen 3. CIIE’de bir yabancı işadamı, ürün satışı için canlı yayın yapıyor.

 Zor koşullarda yapılan 3. CIIE’nin açılış töreninde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yaptığı konuşmada tüm ülkeleri iş birliği ve kazan-kazan prensiplerini izlemeye çağırdı. Xi, “Birbirimizden şüphelenmek yerine birbirimize güvenmeliyiz, kavga etmek yerine elele vermeliyiz. Birbirimizi eleştirmek yerine müzakere yapmalıyız. Farklı ülkelerin ortak çıkarlarına önem vererek ekonomik küreselleşmenin daha dışa açık, hoşgörülü, herkese yararlı, dengeli ve ortak kazançlı yönde ilerlemesini sağlamalıyız.” dedi.

“Birçok kişi yolda beraber daha hızla yürüyebilir.”

2021 yılında 4. CIIE COVID-19 salgınının getirdiği sıkıntılara rağmen yine öngörülen tarihte tüm dünyaya kapısını açtı. Yabancı katılımcılar, yine kendi yeni ürünlerini küresel inovasyonun sembol yeri olan CIIE’ye getirdi.

2021 yılındaki 4. CIIE’de tıbbi makine, ilaç ve sağlık ürünleri alanında tanıtılan sağlık ekipmanlarıSalgının sıkıntısı daha devam ederken ve dünya ekonomisinin toparlanma yolunda daha pürüzler bulunurken dünya halklarının zorlukların üstesinden beraber gelmek için daha da elele vermeleri gerekiyor. Xi, fuarın geçen seneki açılış töreninde bir Çin atasözüyle dayanışma gücünü açıkladı: “Tek bir kişiye ağır bir yük yüklemek zor, ama birçok kişi yolda beraber daha hızla yürüyebilir.” Xi, Çin’in dünya ülkeleriyle birlikte dışa açık küresel ekonomiyi inşa ederek bahar rüzgarlarının esmesiyle tüm dünyayı ısıtmaya hazır olduğunu belirtti.

Shanghai Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi

İşte bu bahar rüzgarının etkisiyle Çin’de 4 kez düzenlenen CIIE’de 1500’den fazla yeni ürün, yeni teknoloji veya yeni hizmet ile ilgili lansmanlar yapıldı. Fuar kapsamında 272 milyar 300 milyon dolarlık niyet sözleşmesi tamamlandı. CIIE, artık uluslararası ticaretin büyümesi ve dünya ekonominin gelişmesi için çalışan güçlü bir yardımcı motor oldu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda Bir Türk Ekip! Castrol Ford Team Türkiye, Şampiyon Pilotu Ali Türkkan’la Mücadeleye Hazır

Sporun kalbi bir ay boyunca Nilüfer’de atacak

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

Beylikdüzü Belediyesi, ilçedeki kadınların mental ve fiziksel güçlenmeleri amacıyla öz savunma eğitimleri düzenliyor

Nevşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İlkokullar Arası 23 Nisan Halı Saha Futbol Turnuvası Çeyrek Final Müsabakaları tamamlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Haberi Paylaşın

Facebook
Twitter
LinkedIn