Ara

12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi Japonya’da düzenlendi

Akkuyu Nükleer A.Ş’den Nükleer Enerji Mühendisi Uzman Okan Yıldız,  Japonya’da düzenlenen 12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi’ne katıldı.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Japonya’nın Fukuşima Eyaleti’nin Koriyama kentinde gerçekleşen 12. Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi (IYNC), 25’ten fazla ülkeden yaklaşık 400 genç uzmanı bir araya getirdi.

Altı gün süren kongrede Türkiye, Rusya, Avustralya, ABD, Güney Amerika, Afrika ve Avrupa dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen temsilciler teknik konuları içeren turlara, tartışmalara ve seminerlere katıldı.

Genel oturumlardaki konuşmacılar arasında önde gelen endüstri şirketlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Katılımcılar nükleer endüstrideki son gelişmeleri tartıştılar ve genç nükleer bilimcilerin sorularını yanıtladı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Japonya Atom Enerjisi Ajansı (JAEA), Dünya Nükleer Üniversitesi (WNU) ve başka kurumların temsilcilerinin yaptığı sunumlarda, pandemi sonrası dönemde önemli bir dönüşüm geçiren küresel ekonomide nükleer enerjinin rolü ve yeşil ekonomiye geçişte nükleer enerji santrallerinin önemi vurgulandı.

Konuşmacılar ayrıca, nükleer alanında çalışanların yaş ortalamasının artmasına yönelik küresel eğilim göz önüne alındığında, gençlerin nükleer eğitime kapsamlı bir şekilde dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, kongrede 12 çalışanıyla temsil edildi. Rosatom delegasyonunun üyeleri kongrede konuşmacı, moderatör ve atölye çalışması düzenleyicisi olarak görev aldı.

Akkuyu Nükleer A.Ş’den Nükleer Enerji Mühendisi Uzman Okan Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı “Düşük Güçlü Reaktörler ve Mikro Reaktörler: Nükleer Teknolojide Yeni Bir Dönem” başlıklı oturumda, kullanılmış nükleer yakıt yönetimi konusunda IAEA uzmanı Laura McManniman, Mitsubishi Heavy Industries Mikro Reaktör Geliştirme Bölümü Müdür Yardımcısı Tadakatsu Yado, Ontario Teknoloji Üniversitesi Nükleer Enerji Profesörü Hossam Gaber ve Arjantin’deki CAREM projesinden Sol Pedre konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmacılar, küçük kapasiteli nükleer enerji santralleri alanındaki son gelişmeleri tartıştı, dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı ve küçük kapasiteli reaktörlerin geliştirilmesindeki bazı sorunlara çözüm bulmaya çalıştı.

Oturuma ek olarak Okan Yıldız, ekiplerin küçük modüler reaktörler (SMR) için planlar geliştirmek üzere yarıştığı “Daha küçültelim!” başlıklı bir atölye çalışması düzenledi.

IYNC-2022 katılımcıları için Japonya’da bir nükleer yakıt üretim tesisi, hidrojen üretim tesisleri ve modernizasyon veya devreden çıkarma aşamasındaki nükleer enerji santralleri de dahil olmak üzere nükleer tesislere teknik geziler düzenlendi.

IYNC-2022 katılımcısı, Akkuyu Nükleer A.Ş’den Uzman Okan Yıldız, etkinlikle ilgili yaptığı konuşmada şunları belirtti:

“Etkinlik büyük ölçekli ve çok ilginçti. Uluslararası sahnede deneyimlerimizi paylaşma, fikir alışverişinde bulunma ve nükleer enerjinin küresel enerji gündemindeki önemini vurgulama fırsatı bulduğumuz için mutluyuz. Kongrede, küçük nükleer enerji santralleri konusunda bir panel oturumu ve bir atölye çalışması düzenledim. Etkinliğe tam anlamıyla hazırlanmak uzun zamanımı aldı; bir yıl boyunca yolculuk için hazırlandım.”

Yıldız, düzenlediği oturumların katılımcılar arasında ilgi uyandırmasından gurur duyduğunu ifade ederek, “Türkiye’den geldiğimi ve Akkuyu NGS şantiyesinde çalıştığımı öğrenir öğrenmez projeyle yakından ilgilendi. Nükleer enerjiden vazgeçme kararı alan ülkelerden meslektaşlarımız, ülkelerinin politikalarının büyük ölçüde yanlış olduğu ve nükleer kapasitenin geliştirilmemesinin BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine aykırı olduğu konusunda hemfikir.” dedi.

Dünya çapında pek çok kamu ve kuruluşun nükleer enerjiyi desteklerini söyleyen Yıldız, “Aynı zamanda Japonya, IYNC heyetinin bir parçası olarak ziyaret ettiğimiz Tokai nükleer santrali başta olmak üzere, iyileştirme çalışmaları tamamlandıktan sonra birçok nükleer santrali yeniden çalıştırmayı planlıyor. Elektrik üretmek için fosil yakıt kullanmanın çevreye verdiği zarar oldukça açık.” diye konuştu.

Bir sonraki IYNC kongresi Şubat 2024’te Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de gerçekleştirilecek.

Hibya Haber Ajansı

TVF Kadınlar 1. Ligi’nin 11. haftası

Eczacıbaşı Dynavit, dünya üçüncüsü

Altınpark Yüzme Havuzu inşaatı tüm hızıyla devam ediyor

AXA Sigorta Efeler Ligi Metin Görgün Sezonu’nun 13. hafta maçları

TVF Kadınlar 1. Ligi’nin 11. hafta maç programı

Eczacıbaşı Dynavit, Imoco Conegliano’ya mağlup oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haberi Paylaşın

Facebook
Twitter
LinkedIn