Sınav Stresi ile Başa Çıkma Yolları

Sınav, hayatımızın her alanında var olan bir olgudur. Yazılı ya da sözlü hayatımızın her alanında belirli kriterler çerçevesinde sınavlara tabi tutulduğumuzu söylememiz mümkündür. Ancak sınav stresi, hem insan sağlığı hem de başarısı açısından oldukça riskli bir unsurdur. Bu stres türü ile başa çıkılması, bu sebeple oldukça önemlidir. Peki sınav kaygısı ile başa çıkma yolları nelerdir? İşte detaylar!
Sınav Stresi ile Nasıl Başa Çıkılır?
Başarı Birincil Hedeftir, Tek Hedef Değil!
Başarılı olmak elbette ki her zaman için oldukça önemlidir. Ancak hayatta temel varoluş amacımız her alanda başarılı olmak değildir. Bu sebeple başarılı olmanın önemli bir hedef olduğu, ama tek hedef olmadığı gerek öğrencinin kendisi gerekse de ebeveyn tarafından sürekli hatırlanmalıdır.
Başarı, Çalışma ile Gelir Sınav Stresi ile Değil
Herkesçe bilindiği üzere başarının temel kaynağı çalışmaktır. Ancak çalışmaktan kasıt, herhangi bir çalışma değildir. Bu sebeple öğrencinin planlı bir şekilde çalışması ve bu çalışmayı gerçekleştirirken zaman olgusuna dikkat etmesi gereklidir. Özellikle süre tutarak çalışan öğrenci, hem ne kadar verimli çalıştığının farkına varacak hem de mevcut stresinden kurtulacaktır.
Geçmişteki Başarılarınız Size Işık Tutsun
Burada kast edilen yalnızca yazılı bir sınavda elde edilmiş olan bir başarı değildir. Öğrencinin hayatına dokunduğu herhangi bir hayvan, söylemediği herhangi bir yalan ve güldürdüğü herhangi bir yüz de başarının kendisidir. Öğrencinin sınav stresi ve baskısından kurtulmanın yolu ise yukarıda verilen başarılarını hatırlamasıdır.
Kendinizi Şartlandırmayın
“Başarmam gerekir!” cümlesi, elbette ki herkesin dilinde olan bir cümledir. Ancak bu cümle, başarıya giden yolda atılan önemli bir adım değildir. Aksine o yola konan taş olarak görülmesi dahil mümkündür. Bu sebeple sınav stresi ile başa çıkmaya çalışan bir öğrencinin aşağıda verilen cümleleri tercih etmesi, kesinlikle daha faydalı olacaktır;
- Başaracak güce sahibim.
- Kendime inanıyorum.
- Başarmak için gerekli olan çabayı gösteriyorum.
- Başarmak için atmam gereken adımların bilincindeyim.
- Doğru adımlar atıyorum ve bunların beni başarıya götüreceğine inanıyorum.
Bu cümleler öğrenciyi şartlandırmadığı gibi kendisine olan inancını arttırmasını da sağlayacaktır. Bu da başarıyı kaçınılmaz kılacaktır.